Fèlix Nicolau Monjo i de Corbera
Feliu Nicolau Monjo i Cabrera
Fèlix Nicolau Monjo i de Corbera
(s.XVII, Barcelona - s.XVIII, Viena?)
Sergent Major
de la Coronela de Barcelona

 

    El Sergent Major Monjo fou militar català de carrera. Membre del partit progermànic, participà a les Corts Catalanes de 1705-06, on l'Arxiduc Carles d'Àustria jurà les Constitucions de Catalunya i fou proclamat Comte de Barcelona.

    Fou Sergent Major de la Coronela de la Ciutat de Barcelona durant els setges franco-castellans de 1706 i del 1713-1714. Pogué escapar de la repressió borbònica i s’acollí a la protecció del Kàiser Carles a Viena. Allí, aportà informació a Francesc de Castellví per la seva obra "Narraciones Históricas desde el año 1700 al 1725 " on descriu tota la "Guerra per la Successió de la Monarquia Hispànica".

    1714, 11 de setembre. La Batalla.

    Durant la Batalla de l'11 de Setembre, estava en un altre front durant el contraatac del Conseller en Cap Rafael Casanova i Comes seguint el Penó de Santa Eulàlia, situat al capdamunt del terraplè de la muralla entre Junqueras i el Portal Nou. S'incorporà posteriorment al front de Junqueras protegint el Penó de Santa Eulàlia.    Malgrat això, En Fèlix Nicolau Monjo i de Corbera cremà les famoses "Tabletes" per evitar que en cap cas caiguessin en mans castellanes i fossin usades per a la repressió dels supervivents i els familiars dels caiguts. Les "Tabletes", eren uns documents on constaven detalladament, tots els noms i cognoms de tots i cadascun dels combatents de la Coronela durant la "Batalla de l'11 de Setembre de 1714", el seu lloc i data de naixement, el seu grau, els regiments on serviren, els llocs on lluitaren, i la data i el lloc on foren ferits o morts.

    Malauradament, només ens ha arribat la llista amb els noms dels oficials de les companyies de la Coronela de Barcelona. Es desconeix la data i el lloc de la mort d’un dels militars catalans més importants durant la "Batalla de l'11 de Setembre de 1714", En Fèlix Nicolau Monjo i de Corbera.