Domingo Orbea
(?, Àlava - 24-abr-1720, Viena)
Coronel Governador

"1720, en 24 de abril, murió en Viena don Domingo de Orbea, coronel governador de Regimiento de Aragón, que en 1723 perdió el nombre y se nombró de Alcaudete. De Álaba. Sepultado en los Trinitarios Descalzos"
Document localitzat pel Doctor en Història
N'Agustí Alcoberro i Pericay a la Haus-, Hof- und Staatsarchiv de Viena

    1706. Sergent Major de Madrid

    1706, 4-agost. Felip V entra a Madrid després de la retirada de les tropes austriacistes. Felip V és aclamat pel poble de Madrid, i a la Plaza Mayor es feu una foguera amb l'estendard amb què s'havia aclamat a Carles III.

    En Castellví recull el testimoni dels que afirmen que Don Domingo Orbea, Sergent Major de Madrid, estava present en la foguera quan els madrinlenys llençaren al foc el retrat de Carles III.

    1710. 2ª Ocupació de les tropes autriacistes a Madrid

    Al 1710, Carles III nomenà Coronel a Don Domingo Orbea, el Sergent Major de Madrid.

    1710. a Barcelona

    Don Domingo Orbea s'uní a les tropes austriacistes durant la retirada de Madrid. Passà a Barcelona on s'amagà, doncs la seva vida estava en perill. El fer d'haver format part de la Casa dels Comtes d'Oropesa fou el seu ùnic mèrit per aconseguir el grau i el sou de Coronel.

    1713. Evacuació

    21-ago-1713. A Mataró, en el darrer comboi d'evacuació de les tropes aliades comandades pel General Waliis, Don Domingo de Orbea fou evacuat.

    1713. a Viena

    Seguint la narració d'En Castellví, a Viena va voler besar les mans de l'Emperador Carles VI (el Carles III dels catalans), però el Comte Josep Cadrona, Majordom Major de l'Emperador, l'apartà. L'Emperador Carles li digué a la seva muller, referint-se a Don Domingo Orbea: "Aquell és el que assistí a la crema del meu retrat".

    1713. Coronel Governador del Regiment Imperial nº50 "Alcaudete"

    Finalment aconseguí ésser nomenat Coronel Governador del Regiment Imperial nº50 "Alcaudete" a les ordres de Don Antonio Àlvarez de Toledo y Portugal, Comte d'Alcaudete i fill del Comte d'Oropesa.