Domènec Perera
(Domènec Parera)

(segle XVII, Vic - 21-abr-1706, Barcelona)
Doctor Dret canònic i civil
Cabdill Vigatà

Signatari i Redactor del Tractat de Gènova
Capità de les Reials Guàrdies Catalanes
(1705-1706)

 

Biografia curta

Els Vigatans 1705
Font: Fragment del documental "El Born, un vincle amb el passat". (Catedràtic Joaquim Albareda i Salvadó, UPF)
*(nota: el narrador del documental afirma algunes dades incorrectes)

Àguila Imperial. Els Vigatans també van rebre el nom d'aguilots, alemanys o imperials
Àguila Imperial
Un dels símbols dels "Vigatans", que també rebien el malnom d'
"aguilots",
"imperials" o "alemanys"

Naixement i Família

(sense dades)

1704, 27-mai ~1704, 1-jun. Conjurat en el complot austriacista de 1704

Formà part de la conjura per obrir les portes de Barcelona durant el Desembarcament confederat a Barcelona.

1704, ~1-juny. Apareix en la llista de buscats per capturar feta pel Reial Senat de Barcelona

Després del Desembarcament confederat a Barcelona de 1704 no accedí a presentar-se als requeriments del Reial Senat de Barcelona i el seu nom aparegué en públic pregó amb ordre de captura. A resultes d'això sortí del Principat de Catalunya.

1704, ~juny. Passa a Gènova

A Arenys s'embarcà en la barca d'En Joan Cullera i passà a Gènova

1705, 17-març. Els de Manlleu aterren els molins en construcció d'En Regàs

El 17-mar-1705 els de Manlleu aterraren els molins en construcció d'En Regàs i passaren a assetjar el seu Mas. La resta de cabdills Vigatans acudiren amb tropes de socors, fins a 600 homes, bloquejaren Manlleu i començaren avançar casa per casa.

1705, 19-març. S'arriba a un conveni entre els de Manlleu i En Regàs

El 19-mar-1705 el Comú de Vic intercedí per aturar les hostilitats i el Vicari General de Vic, el Dr. Llorenç Tomàs i Costa, arbitrà un conveni entre els de Manelleu i En Regàs, de manera que aquest accedia a no proseguir les obres dels molins.

1705, 28-29-març. Velasco tramet ordres de compareixença contra els Puig

Les parts enfrontades i la Ciutat de Vic enviaren delegats per informar el Lloctinent Velasco del conveni, però aquest no quedà satisfet amb l'arbitri. El 28-29-ago-1705, el Reial Senat de Barcelona envià ordres de compareixença a En Jaume Puig de Perafita i els seus 2 fills Antoni i Francesc Puig i Sorribes, així com a d'altres cabdills Vigatans.

Tement ser detinguts, enviaren en nom seu al canonge de Vic, el Dr. Joan Miquel Bosc, per tal de parlar amb el Lloctinent Velasco i demanr-li salconduit, de manera que amb aquesta garantia accedien a presentar-se a Barcelona. El Lloctinent no admeté la proposta i instà al canonge a retornar a Vic i a persudir els cabdills Vigatans a presentar-se a Barcelona.

1705, març. Els Vigatans contacten amb En Domènec Perera

Davant la resposta negativa del Lloctinent, acordaren no presentar-se a Barcelona i restar previnguts per qualsevol eventualitat. Trameteren cartes a En Domènec Perera, que es trobava a Gènova, demanant-li si a la República de Gènova estarien segurs.

1705, 7-març. La Reina d'Anglaterra signa credencials a Mitford Crowe

El 7-mar-1705 la Reina Anna d'Anglaterra signà credencials i comissió a Mitford Crowe per tal de signar un Tractat d'Aliança amb Catalunya.

1705, abr?. Primera reunió amb Mitford Crowe

En Domènec Perera es reuní amb Mitford Crowe; aquest:

 • Informà de les disposicions, instruccions i ordres que havia fet la Reina Ana d'Anglaterra.
 • Proposà facilitar embarcació segura a Domènec Parera per tal que retornés a Catalunya
 • I un cop allí, aconseguís poders dels Comuns, o de 6 cavallers a qui anomenà.
 • Si aconseguia que li deleguessin aquests poders, entraria en positiu a parlar del Tractat.
 • L'objectiu del Tractat era assegurar l'èxit d'un nou desembarcament aliat a Catalunya

1705, primers-maig. Domènec Parera retorna a Catalunya per aconseguir poders
per negociar el Tractat amb Anglaterra

* [Segons l'Epítome el Dr. Llorenç Tomàs i Costa, arribà a primers de juny-1705] (ELTC)

A primers-mai-1705 Domènec Parera desembarcà a Arenys de Mar i contactà amb En Marcià Llucià i amb Francesc Saleta, a fi d'informar-los de la necessitat d'obtenir poders dels Comuns o dels 6 cavallers que li havia exigit Mitford Crowe. En no poder aconseguir-los, pujà cap a la Plana de Vic.

1705, 17-mai. Pacte dels Vigatans

El 17-mai-1705 En Domènec Parera reuní els cabdills Vigatans a l'ermita de Sant Sebastià de Santa Eulàlia de Riuprimer, amb participació del cura de la Parròquia i Vicari General de Vic, el Dr. Llorenç Tomas i Costa. En la reunió consideraren que:

 • Era impracticable aconseguir els poders dels Comuns o dels 6 cavallers que Mitford Crowe exigia per entrar en negociacions
 • Resolgueren per tant, donar poders en nom propi dels que allí eren reunits.
 • Decidiren no obeir les ordres de presentar-se a Barcelona

Les decisions que es prengueren en aquesta reunió, no rendir-se a les tropes borbòniques i buscar un Tractat d'Aliança, són conegudes amb el nom de El Pacte dels Vigatans

1705, maig-juny. Retorn a Gènova

Acompanyat del seu cosí, En Macià Llucià, retornà a Arenys i fletaren un vaixell d'Aleix Soler de Mataró per 200 pesos per tal que els transportés de nou a Gènova.

1705, juny. Retorna a Gènova de N'Antoni de Peguera i Aimeric

A primers de juny-1705 N'Antoni de Peguera arribà a Gènova procedent de Viena. A Gènova es trobà amb En Domènec Perera i En Mitford Crowe.

1705, 20-jun. Reunió amb Mitford Crowe i firma del Tractat d'Aliança

El Doctor Domènec Perera li explicà a Mitford Crowe la impossibilitat d'aconseguir els poders dels Comuns o dels 6 cavallers que li havia exigit. Així mateix, exagerà l'estat de descontentament general que es vivia a Catalunya i per tal que Mitford Crowe acceptés els poders que li havien lliurat els cabdills dels Vigatans, exagerà el poder i l'autoritat d'aquests.

Lettres de créance du Sieur Crow aux catalans:
Anne par la Grace de Dieu, Reine de la Grande Bretagnem de France et d'Irlande, defenseur de la foi, etc:
Aux trés illustres, trés nobles et rrés excellents Segneurs, les Ducs, Marquis, Comtes, Barons, Gentil-homes Magistrats de Villes et Governeurs de places, et a tous leurs officiers Militaires et Civils, de la Principauté de Catalogne, et a tous autres d'aucune Province d'Espagne, qui verront ses presents. Salut.
Comme nous avons pris les armes pour defendre la liberté de l'Europe contre la puissance exorbitante de la France, et que a cette fins nous faissons nos efforts pour empecher que les Nations qui sont voisines, ne tombent pas dans l'esclavage, Sachant que vouz avez tojours eu un zele ardent pour la Liberté et que vous dedignez le joug de la Dominitaion Française qu'on vous impose, lequel vous souhaiterez de secour, comme doivent des braves gens. A ces Causes nous avons jugé a propos de vous envoyer notre Feal et bien aimé le Sieur Mitford Crow, connu depuis longtemps parmi vous, non seulement pour savoir vos sentiments su ce sujet, mais pour vous confirmer dans un si genereux dessein, et nous l'avons -Plenement autorisé a Traiter avex vous et a faire tout ce que pourra contribuer a un si bon Ouvrage Nous esperons aussi que sa venue vous sera agráble, et nous prions par cette raison de l'ecouter favorablement et d'ajouter foi a tout ce qu'il vous dira de notre part.
Donné a notre Palais de St. James le 7 Mars l'an 1705 et le 3 de notre Regne BONA AMICA - ANNA REGINA.
ACA

Aconseguí finalment convèncer a Mitford Crowe que acceptés els poders que li havien lliurat els Vigatans per lloc dels poders dels legítims representants del Principat de Catalunya, tal com li havia exigit Mitford Crowe inicialment.

Es procedí formalment a negociar el Tractat d'Aliança entre el Principat de Catalunya i el Regne d'Anglaterra, començant per llegir-se i comunicar-se mútuament els poders que els recolzaven per tal de firmar un Tractat.

Acte seguit redactaren el Tractat d'Aliança entre el Principat de Catalunya i el Regne d'Anglaterra, en l'estipulació del qual tingué un pes rellevant el Doctor Parera pel fet de ser el de més edat i Doctor en Lleis.

Firmat i segellat el Tractat, se'n feren 3 còpies (alguna font diu 4 còpies) que aquella mateixa nit foren despatxades per Mitford Crowe a Londres i a Lisboa:

 • 1 còpia per la Reina Anna d'Angalterra
 • 1 còpies pel Rei Carles III
 • 1 còpia per Charles Mordaunt, Comte de Peterborough, Generalíssim de l'Exèrcit Confederat

El dia següent se'n feren 4 còpies més: (alguna font diu 2 còpies)

 • 2 còpies per Mitford Crowe
 • 1 còpia per Antoni de Peguera i Aimeric
 • 1 còpia per Dompenec Perera

1705, ~20-jun. Envia avisos a la resta de cabdills vigatans

Havent-se firmat el Tractat de Gènova, En Domènec Perera els envià des de Gènova a En Pau de Thoar, per tal d'informar-los del Tractat, dir-los que no es refiessin del Lloctinent Velasco i per assegurar-los que l'Arxiduc Carles d'Àustria passaria al Principat de Catalunya.

1705, 20-juliol. Al Congost els Vigatans es preparen per avançar sobre Barcelona

Els cabdills Vigatans ocupant el Congost durant l'Aixecament Militar Austriacista estan a punt per avançar sobre Barcelona.

1705, ~20-jul. Embarcats en la fragata Llens/León/Lyme

Vers el 20-jul-1705 En Domènec Perera i N'Antoni de Peguera s'embarcaren en la fragata Llens/León, que havia sortit de Lisboa amb ordres de recollir-los a Gènova i embarcar-los. La fragata havia de trobara la gran flota aliada, o si no ho aconseguia, passar a Lisboa.

1705, 11-ago. Arriben a Altea

La fragata salpà de Gènova i trobà la gran flota confederada, que es trobava ancorada a Altea des del 10-ago-1705.

Arribaren a Altea el 11-ago-1705, i tant En Domènec Perera com N'Antoni de Peguera es reuniren amb el Príncep Georg von Hessen-Darmstadt i amb el rei Carles III.

1705, 12-ago. Arriba a Altea un vaixell amb papers dels Vigatans

El 12-ago-1705 hi arribà un vaixell amb papers dels Vigatans.

1705, 13-ago. El Gran Consell de Guerra d'Altea

El 13-ago-1705 es es celebrà un gran consell de guerra. En el consell:

 • s'autoritzà finalment a Joan Baptista Basset a intentar l'aixecament del Regne de València
 • tot i així, els efectius quedaven reservats pel desembarcament de Barcelona
 • En Basset hauria de comptar amb les seves pròpies forces
 • Es lliurarien 400 fusells per armar les lleves de Joan Gil Cabezas i el seu germà Josep.

1705, 15-ago. Amb el Príncep de Darmstadt passa al Devonshire

El 15-ago-1705 s'embarcà amb el Príncep de Darmstadt i amb En Francesc Matalonga que venia de Gibralatar, (1) al Devonshire; amb l'escorta de 2 fragates s'avançaren al gruix de la flota confederada; el 16-ago-1705 arribaren a les costes de Catalunya.

El 15-ago-1705 el rei Carles III, a bord del Britannia, redactà un manifest adreçat al Regne de València i que fou entragat a En Joan Baptista Basset; així mateix, se li lliurà patent de "General de les Armes del Regne de València" (Comandant General de les tropes)

El 15-ago-1705 el Coronel Francesc Garcia d'Àvila desembarca a Altea.

1705, 16-ago. Retorn a Vic amb ordres pels cabdills Vigatans d'avançar sobre Barcelona

El 16-ago-1705 desembarcaren a Calella i es reuniren amb Francesc Saleta, de la mateixa població, per a qui portaven una carta. (2) Després pujà fins el Congost, que es trobava ocupat pels cabdills Vigatans, on els lliurà les ordres d'iniciar la ocupació militar del Pla de Barcelona.

1705, 19-20-agost. Les tropes vigatanes comencen la marxa sobre Barcelona (ELTC)

* [Segons la versió recollida per Castellví el 23-ago-1705 i amb 834 homes sota el comandament d'En Jaume Puig de Perafita, iniciaren la marxa per ocupar militarment el Pla de Barcelona]

El 19-20-ago-1705 les tropes vigatanes començaren a avançar sobre Barcelona prenent la obediència de les viles fins a Sarrià i expulsant als fusellers que encara restaven favorables al Virrei Velasco.

1705, 24-ago. Arriben a la muntanya de San Jeroni [de la Murtra] (NH4-535-540)

El 24-ago-1705 arribaren a la muntanya de Sant Jeroni [de la Murtra], on al vespre hi feren diversos focs com a senyal d'avís a la flota confederada i ocuparen el l'embarcador. Desembarcà el Príncep de Darmstadt i els entregà els diners per pagar la soldada dels homes tal com havia quedat establert al Tractat de Gènova, 8.000 pesos.

1705, 26, agost ~ 1705, 14, octubre. Setge Austriacista de Barcelona

Lluità al Setge Austriacista de Barcelona

1705, 18-set, 15:00-16:00h. Nou assalt a Montjuïc

El 18-set-1705, entre les 15:00h i les 16:00h, cabdellant la vanguàrdia d'un cos de 350 homes, passà a ocupar la muntanya de Montjuïc entre la ciutat i el castell. Després de 1,5 hores de lluita desallotjaren a les tropes borbòniques, que es retiraren als fossats de la ciutat. Els Vigatans ocuparen l'ermita de Sant Bertran i feren fum indicant que havien reeixit en el seu objectiu.

1705, 7-set. Amb els cabdills Vigatans passa a la ocupació de Girona

El 7-set-1705 passa amb part de les milícies Vigatanes a Girona per obtenir-ne la rendició.

1705, 15-nov. Els Vigatans i les Reials Guàrdies Catalanes (NH1-589)

El 15-nov-1705 Mitford Crowe informà als Vigatans de la gràcia de nomenament de Capitans amb grau de Coronel del Regiment d'Infanteria nº3 "Reials Guàrdies Catalanes"

1706, 4-abril ~ 1706, 12-maig. Setge Borbònic de Barcelona de 1706

Lluità al Setge Borbònic de Barcelona de 1706

1706, 21-abr. Mort en combat durant Setge Borbònic de Barcelona de 1706

El 21-abr-1705 es trobava defensant la Fortalesa de Montjuïc durant el Setge Borbònic de Barcelona de 1706. Morí el 21-abr-1705.

1706. Enterrament

(sense dades)

Homenatge i Record

A l'Ermita de Sant Sebastià l'Ajuntament de Vic hi bastí el 1985 un monòlit d'honor als cabdills Vigatans que signaren l'anomenat Pacte dels Vigatans, ço és, la comissió de poders que el 15-mai-1705 delegaren en la persona de Domènec Parera per a què pogués negociar un Tractat d'Aliança militar amb el regne d'Anglaterra, tractat que efectivament es firmaria el 20-jun-1705. A fi de commemorar aquell fet es celebra anualment l'Aplec del Pacte dels Vigatans, durant la qual té lloc una recreació dels fets i es reten honors als Patricis Vigatans.

Ermita de Sant Sebasatià
Monòlit d'honor bastit davant l'ermita de Santa Eulàlia de Riuprimer
en commemoració de la firma del Pacte dels Vigatans. Resa:

EN AQUESTA CAPELLA
ES REUNIREN
PER INICIAR LES
HOSTILITATS
CONTRA FELIP Vè
EL
17 DE MAIG DE 1705
ELS PATRIOTES VIGATANS

DR. LLORENÇ TOMÀS I COSTA
DR. DOMENEC PERERA
FRANCESC MACIÀ "BAC DE RODA"
JOSEP MORAGUES I MAS
ANTONI PUIG I SORRIBES
FRANCESC PUIG I SORRIBES
CARLES REGÀS I CAVALLERIA
ANTONI CORTADA
I
JOSEP ANTONI MARTI

TOT OSONA RECORDA
LLUR GESTA
11-IX-1985

Ermita de Sant Sebasatià Ermita de Sant Sebasatià
Actes durant la commemoració anual del Pacte dels Vigatans

Així mateix durant la Marxa del Vigatans que s'organitza per la Vigília de l'11 de Setembre amb les Columnes de Vigatans, un dels Penons porta el seu nom.

Jaume Puig de Perafita
Penons amb els noms dels cabdills Vigatans
durant la Marxa dels Vigatans

*Fonts:
              Biografia: Narraciones Históricas IV, pàg 765
              Biografia: Enciclopèdia Catalana (*conté alguna impresició)
              (1) 1705, 15-ago. A Altea: La victòria catalana de 1705, pàg 304
              (2) 1705, 16-ago. A Calella: La victòria catalana de 1705, pàg 305