Bibliografia històrica local
 
Memorial 158

Quaderns d’Olesa
Memorial 158. Olesa als defensors de la llibertat (1705-1714)

Autor: Xavier Rota i Boada

"Quaderns d'Olesa. Memorial 158" explica la investigació d'en Xavi Rota a l'Arxiu Parroquial d’Olesa de Montserrat, l'estudi, buidatge i transcripció de la informació sobre els 158 soldats (i soldades) austriacistes morts/es durant la Guerra de Successió, la majoria vinguts de terres llunyanes, i que finaren els seus dies a l'hospital d'Olesa de Montserrat, i del monument d'homenatge que en preserva el seu record.

Consulta la publicació aquí

La Guerra de Successió a la Conca de Barberà

La Guerra de Successió a la Conca de Barberà - Conferències
Autor: Josep Mª Grau i Pujol

C.C de la Conca de Barberà - Montblanc 2007

"Lo nervi de la guerra és lo diner". I és que la guerra és un "solució" política altament costosa, tant pel què fa al seu finançament, el cost fiscal, com pel què fa a les vides destrossades que deixa rera seu, el cost humà. En aquest acurat estudi s'hi analitza de manera minuciosa el cost de la Guerra per la Successió a la Conca de Barberà, tan pel què fa als allotjaments i subministraments, com pel què fa a morts, ferits, vídues, desplaçats i orfes. Es fan patents l'horror i la brutalitat que desfermà la Guerra per la Successió.

Consulta la publicació aquí

La Guerra de Successió a Terrassa (1704-1721)

La Guerra de Successió a Terrassa (1704-1721)
Autor: Arxiu Comarcal del Vallès Occidental
Autor: Arxiu Històric de Terrassa

Autor dels textos: Pol Meseguer i Bell
Col·leccióTerraça.docNúm. 2

Recull de textos i documents relacionats amb la Guerra de Successió a Terrassa.

Consulta la publicació aquí

El cas dels germans Bru

El cas dels germans Bru: dos Ciutadans Honrats de Barcelona, segrestats a Terrassa per un escamot austriacista l'agost del 1713
Autor: Marc Ferrer i Murillo
Publicació: Revista Terme nº17 (novembre, 2002)
ISSN 0213-6678

L'any 1713 dos fets van trasbalsar la vila de Terrassa. Un fou el saqueig i incendi de la vila pel destacament borbònic del mariscal Feliciano Bracamonte. L'altre va tenir lloc un mes abans i fou el segrestament dels germans Bru per part d'un escamot de voluntaris, acusats d'haver abandonat la ciutat després de proclamada la continuació de la guerra per part de la Junta de Braços. L'estudi d'En Marc Ferrer i Murillo ens ofereix totes les claus sobre aquests fets.

RACO: Consulta la publicació aquí